Nieuws

Malle 2017 World Para Dance Sport Championship

post image

In 2017 komt het Wereldkampioenschap Rolstoeldansen voor de eerste maal naar Belgie.

Op 12 december ll. heeft het International Paralympic Committee op haar website officieel bekendgemaakt dat het Wereldkampioenschap Rolstoeldansen 2017 zal plaatsvinden in Belgie, meer bepaald op 21 en 22 oktober 2017 in het Provinciaal Vormingscentrum te Malle.
De organisatie van het WK is toegewezen aan het Belgisch Paralympisch Comitee en het Belgisch Organisatiecomitee WK 2017.

Na drie succesvolle edities van het door IPC erkende Open Belgisch Kampioenschap (2014 - 2016) is het organisatieteam klaar voor een nieuwe uitdaging.
Het zal de eerste keer zijn dat zo'n belangrijk rolstoeldansevenement in ons land plaatsvindt. Zo'n wereldkampioenschap staat onder de auspicien van het IPC en lokaal dus onder toezicht van het BPC.
Voor de rolstoeldanssport houdt het IPC toezicht op de reglementering en de organisatie van het wereldkampioenschap en het Europees kampioenschap.
Het wereldkampioenschap heeft om de twee jaar plaats:
- 1998 Japan
- 2000 Noorwegen
- 2002 Polen
- 2004 Japan
- 2006 Nederland
- 2008 Belarus
- 2010 Duitsland
- 2012 (geen) - 2013 Japan
- 2015 Italie
- 2017 Belgie

Zeer recent heeft het IPC beslist om de naam van de sporten die onder haar toezicht vallen - maar nog niet tot de Paralympische Spelen horen - van naam te veranderen.
Het beheerscomitee "IPC Wheelchair Dance Sport" wordt nu World Para Dance Sport en onze sport draagt nu de naam Para Dance Sport.
De officiele titel van het WK is nu "Malle 2017 World Para Dance Sport Championship".

Aan het wereldkampioenschap in Rome in November 2015 namen 153 dansers deel. Dat lijkt misschien weinig maar in elke discipline mogen maar drie paren per deelnemend land inschrijven.
Zij werden begeleid door 51 stafleden (teamleiders, coachen, begeleiders...). Totaal 204 deelnemers. Van de 153 dansers waren er 99 rolstoelgebruikers. Er namen 23 nationaliteiten deel.
Een wereldkampioenschap rolstoeldansen in Belgie mag op een vergelijkbaar aantal deelnemers rekenen.

Voor een WK worden door het IPC 9 juryleden en 4 classifiers vanuit verschillende continenten aangesteld.
In het rolstoeldansen kennen we uiteraard de conventionele disciplines, de standaard- en Latijns Amerikaanse dansen. De deelnemers kunnen deelnemen aan de combi-discipline (een staande met een zittende danser) of aan de duo-discipline, (twee rolstoelgebruikers die samen een danspaar vormen).
Daarnaast is de freestyle-discipline (waarbij dansers een shownummer op eigen muziek kunnen presenteren) erg populair geworden. Dat kan als danspaar of als single.
Bovendien is er recent ook de discipline voor "singles" bij gekomen. Hier dansen dames en heren apart.
In het rolstoeldansen worden deelnemers ingedeeld in 2 klassen, nml klasse 1 voor de dansers met een grotere handicap (arm-functie, rompfunctie ...) en klasse 2 voor dansers met een mindere handicap. Het zijn twee volledig gescheiden competities.
Alles bij elkaar meer dan 20 disciplines waar de bronzen, zilveren en gouden medailles worden uitgereikt.

Waarom organiseren we dit WK. We weten hoe tof rolstoeldansen kan zijn. Maar spijtig genoeg is onze activiteit onvoldoende bekend, zelfs bij de gehandicapten. Veel jonge rolstoelgebruikers beseffen niet dat het kan uitgroeien tot een echte sport. Bovendien zijn er bij het competitieve rolstoeldansen evenveel vrouwelijke rolstoelgebruikers dan mannelijke. En dat is eerder uitzonderlijk voor de para-sporten.
Uiteraard zal niet elke recreatieve rolstoeldanser de ambitie hebben om op internationaal vlak te presteren. Maar de organisatie van een wereldkampioenschap zal de sport toch even in het daglicht plaatsen. Een betere promotie is er niet.

Voor dit evenement beschikken we over de infrastructuur van het Provinciaal Vormingscentrum in Malle.
Deze accommodatie is bijzonder geschikt voor een rolstoeldanswedstrijd van een internationaal niveau. Er zijn toegankelijke zalen voor de wedstrijden, voor de kleedkamers, voor de trainingsmogelijkheden, de classificatie enz.
Tevens beschikt het centrum over 180 slaapplaatsen aan democratische voorwaarden en over alle bijhorende cateringfaciliteiten .

Het rolstoeldansen is een elegante G-sport met een bijzondere aantrekkingskracht en aangezien het de eerste maal is dat het WK plaats vindt in ons land rekenen we op heel wat belangstelling van pers en media. Het zijn tenslotte de beste rolstoeldansers ter wereld.

Denis Jaeken,
co-voorzitter organisatiecomitee
Voorzitter Sport & Handicap vzw

Jef Boudewijns,
co-voorzitter organisatiecomitee
Afgevaardigd bestuurder Dansprovant vzw

Contact: Jef Boudewijns * jef.boudewijns@gmail.com * +32 (0)475 96 57 97