Nieuws

Europees Kampioenschap - Kosice 2016

post image

Het Europees Kampioenschap Rolstoeldansen 2016 in Kosice, Slovakije
Het IPC Europees kampioenschap rolstoeldansen 2016 had plaats van 28 tot 30 oktober in de stad Kosice. Het is een stad met een 250.000 inwoners in het oosten van Slovakije. Typisch is er de lang uitgerekte (700 m) historische oude stadkern.
Dit Europees kampioenschap heeft een bewogen voorbereiding gehad. Mede door de schorsing van het Russisch Paralympisch Comitee - en dus het grote aantal Russische dansers - en door een intern probleem bij de organisatie was het tot drie weken voor het evenement niet duidelijk of het zou kunnen doorgaan. De organisatie is toen overgenomen door het Slovaaks Paralympisch Comitee en ondanks wat communicatieproblemen bij de opstart is alles uiteindelijk nog goed verlopen: prima hotels, mooie danszaal, vlotte organisatie.

Meer dan 100 atleten van 14 landen hebben tijdens het laatste weekend van Oktober deelgenomen aan de IPC Wheelchair Dance Sport European Championships in Kosice, Slovakije.
Zij waren allen in topvorm en streden om in een van de 13 events de gouden medaille mee naar huis te nemen!
Ook Belgie was vertegenwoordigd door de 4 atleten: Sofie Cox & Sander Deckx (beiden lid van Rolstoeldanssport Toekomst) en Rosi Van Dorpe en Jean-Claude Van Dorpe (Dansclub Evergem).

Gewoonlijk loopt een WK of EK bij het rolstoeldansen over twee dagen. Door het succes van de nieuwe disciplines in het rolstoeldansen, nml. singles (dames en heren die alleen dansen) en freestyle (dansvoorstelling op eigen muziek), wordt het steeds moeilijker om alle wedstrijden binnen dit tijdsbestek te kunnen afwerken.
Het was een drukbezet weekend voor de Belgische dansers van, waarbij ze elke dag aan bod kwamen.
Tijdens de eerste dag stonden er reeds 6 medaille-events op het programma en kwamen Sofie & Sander reeds aan bod in 3 van deze reeksen, en ook Rosie kwam voor de eerste maal aan bod.

Sander en Sofie mochten de spits van de wedstrijd afbijten in de "Duo Standard Class 2". In de finale zetten ze een sterke prestatie neer en behaalden een 5e plaats!

Daarnaast kwamen zowel Sander, Sofie als Rosi ook aan bod in hun Single reeksen. Sander was de enige danser in klasse 1 en moest daarom deelnemen in klasse 2, maar hij heeft zeer zeker zijn mannetje daar gestaan! Hij was dan ook zeer tevreden met zijn 6e plaats in dit event.
Rosi van Dorpe, voor wie het de eerste keer was op een Europees kampioenschap, nam tijdens de eerste dag deel in de reeks "Woman Single Class 1". Ze viel net naast de finale, maar kan voor een eerste keer niet ontevreden zijn met haar 7e plaats!
Ook Sofie Cox haar single-reeks, Single Woman Class 2, stond vrijdag reeds op het programma en hier waren de verwachtingen hoog gespannen nadat zij eerder in oktober de Belgian Open had gewonnen. Natuurlijk zou een EK geen EK zijn als niet iedereen op zijn best danste! Sofie behaalde met gemak de finales, maar kon daar jammer genoeg net geen podium-plaats bemachtigen en moest zich tevreden stellen met een 4e plaats!

Dag twee van het Europese kampioenschap was wat rustiger, met slechts 4 events op het programma!
Sander & Sofie kwamen op zaterdag enkel aan bod in de reeks "Duo Latin Class 1 + 2". Ook in deze reeks behaalden zij de finale en daar beloofde het spannend te worden! De dansers waren aan elkaar gewaagd en dat bleek later ook in de uitslag! Ze behaalden uiteindelijk de 6e plaats, maar hadden evenveel punten als het Ukrainse koppel dat de 5e plaats behaalde en slechts 1.5 punt minder dan Oostenrijk op plaats 4! Van een spannende strijd gesproken dus!
Ook de Combi Freestyle class 1 stond op het programma en daarin namen Rosi en Jean-claude deel. Zij hebben slechts een beperkte ervaring (van 1 jaar) en traden toch mee in het strijdperk op Europees niveau! Ze behaalden een 7e plaats in dit event, een schouderklopje waard!

Tijdens de laatste dag stond er voor Rosi en Sofie nog het Freestyle Woman class 1+2 op het programma, een reeks waar beide een nieuwe choreografie brachten.
Rosi nam als enige klasse 1 danser mee aan deze reeks, en mag daarom zeker en vast niet ontevreden zijn met haar behaalde 6e plaats op het EK.
De choreografie van Sofie was zeer verrassend en scoorde goed op 'technical skills' en 'choreography & presentation'. Jammer genoeg werd de 'difficulty level' iets lager ingeschat, waardoor ze op 0,2 punten na het podium miste en een mooie 4e plaats behaalde.

's Avonds werden Sander & Sofie nog geslecteerd om deel te nemen aan de 'Show of the Champions', een hele eer dus!

Het Belgische team kan terugkijken op een mooi weekend met schitterende resultaten! Onze Belgische dansers hebben alles uit de kast gehaald om een goed resultaat neer te zetten maar de concurrentie uit vooral Oekraine, Belarus en Polen was nog te groot. Het was vooral spijtig voor Sofie Cox die zowel bij de single women als bij de single freestyle op de vierde plaats eindigde en daardoor tweemaal juist naast de bronzen medaille greep. We bewonderen ook steeds de strijdlust van Sander Deckx en Rosi Van Dorpe die, bij gebrek aan deelnemers in de single class 1, weer als class 1-dansers werden ingedeeld bij class 2 en daar zonder complexen in competitie gingen met de Europese top.

Alle uitslagen kan u bekijken via volgende link:

  • Uitslagen Europees Kampioenschap 2016

  • post image

    post image

    post image

    post image

    post image