Nieuws

Gelukkig Nieuwjaar

post image

De raad van bestuur van de Belgische Rolstoeldansfederatie wenst iedereen een ontspannend jaareinde en een interessant 2017 toe !
We kijken met u even naar onze werking 2016 en de vooruitzichten 2017

2016 was een boeiend jaar voor het rolstoeldansen !

De eerste VTS-opleiding "Initiator Rolstoeldansen".
2016 was toch wel een bijzonder jaar voor het rolstoeldansen in ons land. In het voorjaar was er de eerste editie van de VTS-opleiding "Initiator Rolstoeldansen", dit in samenwerking met Danssport Vlaanderen. De cursusdagen hadden plaats in het Sporta-centrum te Tongerlo. Het betekent in de eerste plaats een officiele erkenning van het rolstoeldansen als G-sport in Vlaanderen en bovendien kregen de 11 geslaagde kandidaten een diploma dat algemeen erkend wordt door de Vlaamse en plaatselijke overheden.

Een bijzondere editie van het Open Belgisch Kampioenschap
Op 1 en 2 oktober vond in Hasselt een geslaagd Open Belgisch Kampioenschap plaats onder de naam Internationale Sport & Handicap Cup. Daar werden uiteraard de nationale kampioenstitels toegekend (http://www.rolstoeldansen.be/nieuws_BK2016.html) in de verschillende disciplines van het rolstoeldansen. Maar al drie jaar op rij stellen we het BK open voor internationale deelname. En we doen dit in samenwerking met het International Paralympic Committee. De erkenning van het IPC legt ons een aantal normen op maar het garandeert ook een interessante internationale deelname. Zo waren er dansparen uit Oostenrijk, Finland, Groot Brittannie, Duitsland, Nederland, Polen, Slovakije, Spanje ... en - toch wel speciaal - was er ook een grote delegatie uit Zuid-Korea en twee dansparen uit Japen. Tenslotte was er het danspaar uit de Kaapverdische Eilanden dat voor het eerst deelnam aan een internationale wedstrijd.

De Nationale Dansdag in Lommel
Het recreatieve dansen kreeg dan weer alle aandacht op de Nationale Dansdag van de Belgische Rolstoeldansfederatie op zaterdag 19 november in Lommel. Meer dan 200 deelnemers, waarvan de helft rolstoelgebruikers, genoten er van een ontspannende danshappening. De acht aanwezige clubs demonstreerden een dansje en elke instructeur leerde een fundans aan; een ganse namiddag dansplezier voor iedereen. De gastclub Rolling Stars stond in voor een perfecte organisatie en de Keerbergse Amigo's zorgden weer voor de pannenkoeken. Halverwege ontvingen de geslaagden van de VTS-opleiding hun diploma uit de handen van de directeur van de Vlaamse Trainersschool.

Maar ook 2017 belooft een topjaar te worden !

Een competitief dansweekend op 13-14 mei
Op zaterdag 13 mei organiseert de club Keerbergse Amigo's in Oud-Heverlee de jaarlijkse Freestyle-showdans wedstrijd waaraan ook Nederlandse groepen deelnemen. In deze wedstrijd kunnen kleinere en grotere groepen een nummer presenteren op eigen muziek. In 2016 had de competitie plaats in Meerlo, Nederland. In 2017 is het beurt aan ons land. Op zondag 14 mei organiseren we dan het Open Belgisch Kampioenschap voor dansparen in dezelfde zaal. Dit kampioenschap staat open voor internationale deelname maar we vragen ditmaal niet om een IPC-erkenning. De reden ligt voor de hand. Het Wereldkampioenschap Rolstoeldansen is toegewezen aan ons land.

Het WK rolstoeldansen 2017 komt naar ons land
Op 12 december heeft het International Paralympic Committee (IPC) op haar website (https://www.paralympic.org/news/malle-belgium-host-2017-para-dance-sport-worlds) officieel bekendgemaakt dat het Wereldkampioenschap Rolstoeldansen 2017 zal plaatsvinden in Belgie, meer bepaald op 21 en 22 oktober 2017 in het Provinciaal Vormingscentrum te Malle. Er worden een 150 dansers verwacht waarvan de helft rolstoelgebruikers . Inclusief de coachen, begeleiders en officials wordt gerekend op een 250 deelnemers uit 25 landen. De locatie van het evenement is het Provinciaal Vormingscentrum in Malle. Deze accommodatie is bijzonder geschikt voor een rolstoeldanswedstrijd van een internationaal niveau. Er zijn toegankelijke zalen voor de wedstrijden, voor de kleedkamers, voor de trainingsmogelijkheden, de classificatie enz. Tevens beschikt het centrum over 180 slaapplaatsen aan democratische voorwaarden en over alle bijhorende cateringfaciliteiten . Zeer recent heeft het IPC beslist om de naam van de sporten die onder haar toezicht vallen - maar nog niet in de Paralympische Spelen zijn opgenomen - van naam te veranderen. De officiele titel van het WK is nu "Malle 2017 World Para Dance Sport Championships". Met dit event wordt de sport in ons land in het daglicht geplaatst. Een betere promotie is er toch niet.

De tweede editie van de VTS-opleiding "Initiator Rolstoeldansen"
De week na het WK - op zondag 29 oktober - starten we met de 2de editie van de VTS-opleiding. Na negen cursusdagen en aansluitende examens zal onze rolstoeldansfederatie weer beschikken over - hopelijk een grote - nieuwe lichting gediplomeerde instructeurs. Het zal de kwaliteit van onze dansclubs zeker verhogen en laten we hopen dat het aanleiding zal geven tot de oprichting van nieuwe clubs in Vlaanderen. Spijtig dat er in het Franstalig landsgedeelte geen dergelijk initiatief genomen wordt, want daar is het aanbod van rolstoeldansen nog minder dan in Vlaanderen

En dan opnieuw de Nationale Dansdag 2017
Op zaterdag 18 november is het recreatieve dansen weer aan de beurt met onze Nationale Dansdag. De gastclub is ditmaal Paradanszo uit Ingelmunster. Een groot deel van de rolstoeldansgemeenschap zal zich dan naar West-Vlaanderen begeven. Velen van ons kijken al uit naar deze dag vol dansplezier. We zijn benieuwd hoeveel dansers en nu weer zullen deelnemen.